Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 dkg drożdży
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn sól olej
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule pozostawiamy do podwojenia objętości
wałkujemy wycinamy duże krążki formujemy bułeczki w środku robimy nacięcie
układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 190 st około 25 minut
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule pozostawiamy do podwojenia objętości
wałkujemy wycinamy duże krążki formujemy bułeczki w środku robimy nacięcie
układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 190 st około 25 minut
Bułeczki możemy mrozić