Ciasto "Tortoletka"

Ciasto "Tortoletka"
Ciasto "Tortoletka"

Składniki:
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Biszkopt jasny
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny pieczemy tak samo jak kakaowy

Ciasto kruche
1.5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
2 łyżki cukru pudru

Krem
3/4 litra śmietany
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 słoik dżemu
mielone orzechy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Ciasto kruche
mąkę z margaryną siekamy nożem łączymy ze śmietaną cukrem
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę mieszamy z cukrem na sztywno dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
kruche ciasto smarujemy dżemem dajemy biszkopt czekoladowy smarujemy masą
nakładamy biszkopt jasny wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate