Pulpety wołowe w jarzynach
Składniki:
30 dkg mielonej wołowiny
1 cukinia
1 cebula
3 pomidory
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
3 łyżki oliwy
sól pieprz tymianek
Wykonanie:
mięso doprawiamy solą pieprzem dodajemy jajko masę mięsną dokładnie mieszamy
formujemy małe pulpety
Jarzyny
opłukany bakłażan kroimy w plastry oprószamy solą
zostawiamy na 20 minut osuszamy ręcznikiem papierowym
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie
dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa
[pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry]
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem zmiażdżonym czosnkiem
do warzyw dodajemy pulpety podlewamy wodą
tak aby pulpety były zakryte gotujemy 30 minut pod przykryciem