1 jajko
1 bułeczka
sól pieprz zioła prowansalskie
2 cebule
1 papryka żółta
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki
2 łyżki tłuszczu
30 dkg makaronu
olej
Wykonanie:
makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente przelewamy zimną wodą odcedzamy
opłukane mięso mielimy łączymy z odciśniętą bułką podsmażoną cebulą
dodajemy jajko sól pieprz zioła masę mięsną dokładnie wyrabiamy
formujemy małe pulpeciki obtaczamy w mące smażymy na oleju wyjmujemy
Sos
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy z mąką na tłuszczu z pulpecików
podlewamy 2 szklankami wody dodajemy pulpety koncentrat pomidorowy
doprawiamy solą pieprzem gotujemy 20 minut
pulplety podajemy z pokrojoną papryką i makaronem