Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"

Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"

Składniki:
40 biszkoptów

Krem
3/4 kostki masła
3 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru

Śmietana
1/2 śmietany
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 czekolady deserowej

Wykonanie:

Krem
2 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
mieszamy obie mąki w 1/2 szklance zimnej wody
dodajemy do gotującej się wody z masłem mieszamy
gotujemy 4 minuty aż masa zgęstnieje
formę 25 x 30 wykładamy folią spożywczą układamy
biszkopty a na nie dajemy krem cytrynowy ponownie biszkopty

Śmietana
żelatynę zalewamy wrzącą wodą mieszamy do rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na zimny krem dajemy śmietanę posypujemy startą czekolada
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate