Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"

Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"

Składniki:
okrągłe biszkopty

Krem
3/4 kostki masła
3 cytryny
2 budynie
1 szklanka cukru

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
krojone migdały

Wykonanie:

Krem
szklankę wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
budynie mieszamy w 1/2 szklance zimnej wody
dolewamy do gotującej się wody z masłem mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy

Formę 20 x 20 cm wykładamy biszkopty a na nie dajemy krem studzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej  wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na zimny krem dajemy śmietanę posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin