Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Bajaderka"

Ciasto "Bajaderka"
Ciasto "Bajaderka"

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 placek pokruszony
2 łyżki kakao
10 dkg rodzynek
2 galaretki
200 ml śmietany 30 %
płatki migdałowe

Wykonanie:
mąkę z proszkiem i masłem siekamy nożem
dodajemy żółtka cukier szczyptę soli wyrabiamy
ciasto dzielimy na 2 części dajemy na blaszkę 25 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy osobno 2 placki w 180 st na złoty kolor

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Masa
śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy pokruszony placek
tężejącą galaretkę rodzynki kakao mieszamy
na placek wykładamy masę wierzch posypujemy płatkami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny