Ciasto "Bajaderka"

Ciasto "Bajaderka"Ciasto "Bajaderka"

Składniki:
40 dkg mąki
4 żółtka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2  łyżki kwaśnej śmietany

Masa
1 placek pokruszony
2 łyżki kakao
10 dkg rodzynek
2 galaretki
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki mielonych orzechów

Wykonanie:
przesianą mąkę siekamy z masłem nożem dodajemy żółtka cukier szczyptę soli wyrabiamy
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 2 placki na złoty kolor

Masa
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
tężejącą galaretkę łączymy z ubitą śmietaną dodajemy rodzynki kakao pokruszony 1 placek
masę mieszamy wykładamy na 2 placek wierzch ciasta posypujemy mielonymi orzechami
 

Translate