Kruche ciasto z borówką i bezą

Kruche ciasto z borówką i bezą

Kruche ciasto z borówką i bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg borówek

Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń

Wykonanie:
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
mąkę siekamy z margaryną nożem dodajemy żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 2 części

Beza
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy

Ciasto
większą część ciasta dajemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
ciasto posypujemy borówką wykładamy bezę a na nią kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy 45 minut w 180 st
 

Translate