Ciasto rumowe z delicjami
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki rumu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania delicji
Wykonanie:
masło z 1/2 cukru ucieramy dodajemy po 1 żółtku dolewamy rum
dodajemy obie mąki przesiane kakao
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
ciasto dokładnie mieszamy z ubitą pianą
dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Krem
masło z cukrem ubijamy do białości dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem układamy delicje przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki rumu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania delicji
Wykonanie:
masło z 1/2 cukru ucieramy dodajemy po 1 żółtku dolewamy rum
dodajemy obie mąki przesiane kakao
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
ciasto dokładnie mieszamy z ubitą pianą
dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Krem
masło z cukrem ubijamy do białości dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem układamy delicje przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami