Ciasto orzechowe ze śmietaną
Składniki:
4 duże jajka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki mielonych orzechów
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z proszkiem orzechy mieszamy
Składniki:
4 duże jajka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki mielonych orzechów
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z proszkiem orzechy mieszamy
do 1/3 ciasta dodajemy kakao i mleka mieszamy
ciasto orzechowe dajemy na blaszkę 20 x 20 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto orzechowe wykładamy łyżką ciasto z kakao
pieczemy w 170 st 35 minut
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy orzechy śmietan fix masę mieszamy
na ciasto wykładamy śmietanę posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto orzechowe dajemy na blaszkę 20 x 20 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto orzechowe wykładamy łyżką ciasto z kakao
pieczemy w 170 st 35 minut
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy orzechy śmietan fix masę mieszamy
na ciasto wykładamy śmietanę posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin