Ciasto miodowe z polewą orzechową


Ciasto miodowe z polewą orzechowąCiasto miodowe z polewą orzechową

Składniki:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 kostka masła lub margaryny
2 jajka
1/2 kg mąki
1.5 łyżeczki sody

Masa
1 kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
4 paczki ciasteczek

Polewa
30 dkg orzechów włoskich
10 dkg masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru

Wykonanie:
cukier miód masło podgrzewamy dodajemy utarte jajka przesianą mąkę z sodą
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut

Masa
obie mąki mieszamy w 1 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dolewamy mąki mieszamy masę gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy zimną masę mączną ucieramy na puszysty krem

Polewa
cukier dajemy do rondla karmelizujemy dodajemy miód pokrojone orzechy dokładnie mieszamy
ciasto smarujemy masą układamy ciasteczka polewamy ostudzoną polewą orzechową
 

Translate