Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką


Ciasto kruche z jabłkami i kruszonkąCiasto kruche z jabłkami i kruszonką

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 kg jabłek

Kruszonka "posypka"
1 szklanka mąki
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy pokrojone a na nie dajemy kruszonkę
pieczemy 50 minut w 180 st
 

Translate