Chleb pełnoziarnisty z czarnuszką

Chleb pełnoziarnisty z czarnuszkąChleb pełnoziarnisty z czarnuszką

Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
[np mąki żurek]
1/2 szklanki słonecznika
4 łyżki siemienia
1 łyżka czarnuszki
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka soli himalajskiej
2.5 szklanki letniej wody
3 łyżki zakwasu

Wykonanie:
wszystkie składniki chleba mieszamy w misce zostawiamy na 8-10 godzin
[przed upieczeniem chleba odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz.]
ciasto dajemy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
chleb pieczemy około 90 minut w 200 st

Zakwas
3 łyżki mąki
3/4 szklanki leniej wody
skórka z chleba
zakwas mieszamy zostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu
Przepis na domowy chleb pszenny tutaj
Przepis na domowe pieczywo tutaj
 

Translate