Składniki:
30 dkg makaronu
30 dkg pieczarek
10 dkg wędliny
5 dkg sera żółtego
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki masła
Sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka wywaru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente odcedzamy
pieczarki wędlinę kroimy podsmażmy
Sos
na rozgrzaną patelnię dodajemy mąkę mieszamy dolewamy wywar koncentrat pomidorowy
sos dokładnie mieszamy zagotowujemy doprawiamy solą pieprzem mieszamy
1/2 makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
na makaron wykładamy pieczarki z wędliną całość polewamy sosem
wykładamy pozostały makaron wierzch posypujemy startym serem
zapiekamy w 200 st 25 minut
1/2 makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
na makaron wykładamy pieczarki z wędliną całość polewamy sosem
wykładamy pozostały makaron wierzch posypujemy startym serem
zapiekamy w 200 st 25 minut