Sernik wiśniowy
Składniki:
30 dkg mielonego sera białego
200 ml śmietany 30 /%
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżeczek żelatyny
Wiśnie
40 dkg wiśni
kilka zostawiamy do dekoracji
4 łyżki cukru
krojone migdały
biszkopty
tortownicę wykładamy biszkoptami
Wykonanie:
Wiśnie
opłukane wiśnie drylujemy dodajemy cukier gotujemy 5 minut studzimy
Ser
ser ucieramy z 1/2 szklanki mleka cukrem na puszystą masę
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy ser płynną żelatynę wiśnie
masę dokładnie mieszamy wykładamy na biszkopty
masę dokładnie mieszamy wykładamy na biszkopty
na wierzch układamy wiśnie oprószamy migdałami
sernik dajemy do lodówki na 2 godziny