Sernik z musem morelowym
Składniki:
1 serek mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
okrągłe biszkopty
Morele
2 szklanki zmiksowanych moreli
1/2 szklanki cukru
2 galaretki morelowe
Wykonanie:
formę 20 cm układamy biszkopty
Mus
opłukane morele kroimy na pół usuwamy pestki
zalewamy 1 szklanką wody dodajemy cukier
gotujemy 5 minut częściowo miksujemy
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
do gorącego musu dosypujemy galaretki mieszamy studzimy
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
mieszamy z serkiem i płynną żelatyną
na biszkopty wykładamy mus a na niego masę serową
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
na biszkopty wykładamy mus a na niego masę serową
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin