Sernik z musem morelowym

Sernik z musem morelowym
Sernik z musem morelowym

Składniki:
1/2 kg serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
biszkopty

Mus morelowy
2 szklanki musu z moreli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
formę wykładamy folią spożywczą układamy biszkopty

Mus
opłukane morele kroimy na pół wyjmujemy pestki zalewamy 1/2 szklanki wody
dodajemy cukier gotujemy 10 minut miksujemy do gorącego musu
dosypujemy żelatynę masę mieszamy studzimy

Masa serowa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno mieszamy z serkiem i płynną żelatyną
na biszkopty dajemy tężejący mus morelowy a na niego wykładamy masę serową
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate