Ciasto makowe z jabłkami
Składniki:
7 jajek
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1.5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
Galaretki
2 galaretki agrestowe
6 jabłek
4 łyżki cukru
1/2 szklanki kokosu
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blachę 25 x 30
wyłożoną papierem papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy porcjami śmietanę
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Jabłka
jabłka kroimy na kawałki zalewamy szklanką wody
Jabłka
jabłka kroimy na kawałki zalewamy szklanką wody
dodajemy cukier gotujemy 5 minut
dosypujemy suche galaretki mieszamy studzimy
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem wykładamy tężejące jabłka
dosypujemy suche galaretki mieszamy studzimy
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem wykładamy tężejące jabłka
wierzch smarujemy kremem posypujemy kokosem
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor ]
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor ]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin