Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami
Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
10 dkg drożdży
szczypta sól
Jagody
1/2 kg jagód
Wykonanie:
jagody płuczemy pod bieżącą wodą na sitku osuszamy
Ciasto
do miski dajemy letnie mleko cukier drożdże roztrzepane jajka dolewamy olej
całość zasypujemy przesianą mąką dodajemy odrobinę soli
ciasto zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem
po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody a na nie posypkę
pieczemy w 170 st około 50 minut
Kruszonka ( posypka)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg masła
1 szklanka mąki
[składniki posypki dokładnie mieszamy]