Ciasto z masą serową i jagodami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 szklanki cukru pudru
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
Jagody
40 dkg jagód
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st 25 minut
Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z serkiem płynną żelatyną
masę dokładnie mieszamy z jagodami wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
masę dokładnie mieszamy z jagodami wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin