Ciasto z masą serową i jagodami

Ciasto z masą serową i jagodami

Ciasto z masą serową i jagodami


Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1/2 szklanki cukru pudru
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki
7 łyżeczek żelatyny

Jagody
40 dkg jagód

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st 25 minut

Jagody
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z serkiem płynną żelatyną
masę dokładnie mieszamy z jagodami wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate