Mój kanał na YouTube

Translate

Tarta z jagodami i bezą

Tarta z jagodami i bezą
Tarta z jagodami i bezą

Składniki:
20 dkg mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
30 dkg jagód

Beza
3 białka
1/2 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem 
dodajemy żółtka śmietanę wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut

Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 
podpiekamy 20 minut w 170 st

Beza
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
delikatnie mieszamy z mąką
na podpieczone ciasto wykładamy jagody dajemy bezę  
pieczemy 25 minut w 170 st