Ciasto z frużeliną jagodową i śmietaną

Ciasto z frużeliną jagodową i śmietaną

Ciasto z frużeliną jagodową i śmietaną


Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Frużelina jagodowa
1/2 kg jagód
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st 35 minut

Frużelina
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
zagotowujemy z cukrem 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny
dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną
[mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody]
dosypujemy żelatynę masę jagodową mieszamy zagotowujemy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno łączymy z płynną żelatyną masę mieszamy
na biszkopt wykładamy frużelinę a na nią dajemy śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate