Ciasto "Słodki Michałek"


Ciasto "Słodki Michałek"Ciasto "Słodki Michałek"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczeki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
20 dkg cukierków białych michałków
1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Masa
cukierki dajemy do miseczki rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy dodajemy płynną żelatynę rozpuszczone cukierki masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy krojonymi orzeszkami ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate