Ciasto czekoladowe ze śmietaną

Ciasto czekoladowe ze śmietaną

Ciasto czekoladowe ze śmietaną


Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem pieczemy 40 minut w 180 st

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy śmietanę przykrywamy drugą połową ciasta
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy krojonymi migdałami
 

Translate