Ciasto czekoladowe ze śmietaną
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem pieczemy 40 minut w 180 st
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół
biszkopt kroimy na pół
wykładamy śmietanę przykrywamy drugą połową ciasta
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
posypujemy krojonymi migdałami