Truskawkowy sernik
Składniki:
40 dkg truskawek
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
Galaretka
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
formę 20 x 20 wykładamy folią spożywczą
Ser
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy serek płynną żelatynę pokrojone truskawki
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy serek płynną żelatynę pokrojone truskawki
masę mieszamy wykładamy do formy
wierzch zalewamy tężejącą galaretką dajemy do lodówki na 4 godziny
po tym czasie sernik odwracamy dekorujemy truskawkami
po tym czasie sernik odwracamy dekorujemy truskawkami