Tort z czereśniami

Tort z czereśniami
Tort z czereśniami

Składniki:
7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 łyżeczek żelatyny
1/2 kg czereśni
10 dkg cukru

Poncz:
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę kakao przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 180 st około 40 minut

Czereśnie
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą kilka zostawiamy do dekoracji pozostałe
pozostałe czereśnie kroimy na pół usuwamy pestki
zagotowujemy z cukrem i 2 łyżkami wody strudzimy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem  dodajemy płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
odkładamy 2 szklanki śmietany do dekoracji pozostałą śmietanę mieszamy z czereśniami
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
tort składamy dekorujemy ubitą śmietaną i czereśniami
 

Translate