Składniki:
7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
9 łyżeczek żelatyny
Czereśnie
2 szklanki wydrylowanych czereśni
2 szklanki wydrylowanych czereśni
4 łyżki cukru
czereśnie do dekoracji
Poncz:
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Poncz:
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy 20 cm
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Czereśnie
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą kilka zostawiamy do dekoracji
zagotowujemy z cukrem i 2 łyżkami wody strudzimy miksujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 170 st około 40 minut
Czereśnie
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą kilka zostawiamy do dekoracji
zagotowujemy z cukrem i 2 łyżkami wody strudzimy miksujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy czereśnie płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
tort składamy dekorujemy czereśniami
tort składamy dekorujemy czereśniami