Mój kanał na YouTube

Translate

Tort z czereśniami






Tort z czereśniami


Składniki:
7 jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
9 łyżeczek żelatyny

Czereśnie
2 szklanki wydrylowanych czereśni 
4 łyżki cukru
czereśnie do dekoracji

Poncz:
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę kakao przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 170 st około 40 minut

Czereśnie
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą kilka zostawiamy do dekoracji
zagotowujemy z cukrem i 2 łyżkami wody strudzimy miksujemy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy czereśnie płynną żelatynę masę mieszamy 
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
tort składamy dekorujemy czereśniami