Kruche ciasto z czereśniami

Kruche ciasto z czereśniami

Kruche ciasto z czereśniami


Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
mąkę łączymy z margaryną dodajemy
jajko żółtka śmietanę proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą
kroimy na pół wyjmujemy pestki osuszamy
kruche ciasto dzielimy na dwie części
1/3 ciasta zostawiamy większą część ciasta dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy czereśnie a na nie pozostałe ciasto
pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
 

Translate