Kruche ciasto z czereśniami
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę siekamy z margaryną nożem
dodajemy jajko żółtka śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą
kroimy na pół wyjmujemy pestki osuszamy
kruche ciasto dzielimy na dwie części 1/3 ciasta zostawiamy
większą część ciasta dajemy na blachę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy czereśnie a na nie pozostałe ciasto
pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni
wierzch posypujemy cukrem pudrem