Ciasto z masą i musem truskawkowym
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Krem
1.5 kostki masła
25 dkg serka mascorpone
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki krojonych migdałów
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Krem
1.5 kostki masła
25 dkg serka mascorpone
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40 minut w 170 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy miksujemy z cukrem
2 galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
galaretkę dodajemy zmiksowanych truskawek
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40 minut w 170 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy miksujemy z cukrem
2 galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
galaretkę dodajemy zmiksowanych truskawek
masę mieszamy studzimy
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce serka ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem a na niego
wykładamy tężejący mus truskawkowy dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce serka ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem a na niego
wykładamy tężejący mus truskawkowy dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami