Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
5 dkg masła
2 cukry waniliowe
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 kg rabarbaru
szczypta soli

Posypka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu

Wykonanie:
mieszamy 2 łyżki mąki cukru letnie mleko drożdżę
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka z cukrem
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę dodajemy stopione masło wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 15 minut

Rabarbar
opłukany obrany rabarbar kroimy w kostkę na ciasto dajemy rabarbar posypkę
ciasto pieczemy w 180 st około 45 minut
 

Translate