Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z rabarbarem




Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki  cukru
4 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1/2 kg rabarbaru
szczypta soli

Kruszonka
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
letnie mleko drożdże cukier mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn ubite jajka 
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę 
na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 30 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 15 minut

Rabarbar
opłukany obrany rabarbar drobno kroimy 
na ciasto dajemy rabarbar a na niego kruszonkę
ciasto pieczemy w 180 st około 45 minut