Pulpety z kurczaka w sosie śmietankowym

Pulpety z kurczaka w sosie śmietankowym

Pulpety z kurczaka w sosie śmietankowym


Składniki:
2 filety z kurczaka
1 jajko
1 bułeczka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól pieprz oregano
zielona pietruszka
2 ząbki czosnku

Sos
2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki śmietany
2 szklanki wywar z pulpetów

Wykonanie:
umyte filety mielimy dodajemy sól pieprz zmiażdżony czosnek
odciśniętą bułeczkę oregano jajko mąkę ziemniaczaną
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy pulpeciki
gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z wywaru  pulpetów robimy sos

Sos
2 szklanki wywaru z pulpetów zagotowujemy
[mieszamy 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami mąki]
do sosu dodajemy rozmieszaną makę zagotowujemy
dodajemy zieloną pietruszkę śmietanę
 

Translate