Pulpety z kurczaka w sosie śmietankowym
Składniki:
40 dkg filetu z kurczaka
1 jajko
1 bułeczka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól pieprz oregano
Sos
2 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki śmietany
2 szklanki wywaru z pulpetów
Wykonanie:
opłukane filety kroimy na kawałki mielimy
dodajemy sól pieprz odciśniętą bułeczkę oregano jajko mąkę ziemniaczaną
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy pulpeciki
gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie
z wywaru z pulpetów robimy sos
Sos
2 szklanki wywaru z pulpetów zagotowujemy
[1/2 szklanki wody mieszamy z 2 łyżkami mąki]
dodajemy rozmieszaną mąkę sos zagotowujemy
dolewamy śmietanę