Ciasto ze śmietaną i pomarańczą
Składniki
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 pomarańcze
5 łyżek nutelli
krojone migdały
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 24 x 30 wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 35 minut
Pomarańcze
wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy 1/2 śmietany układamy cząstki pomarańczy
dajemy pozostałą śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy nutellą posypujemy krojonymi migdałami
Składniki
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 pomarańcze
5 łyżek nutelli
krojone migdały
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 24 x 30 wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 35 minut
Pomarańcze
wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy 1/2 śmietany układamy cząstki pomarańczy
dajemy pozostałą śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy nutellą posypujemy krojonymi migdałami