Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z kremem cytrynowym
Ciasto z kremem cytrynowym

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
5 cytryn
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1.5 szklanka cukru
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 170 st 35 minut

Krem
4 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok z cytryn
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
obie mąki mieszamy w 3/4 szklanki wody dodajemy do gotującej się wody z masłem
gotujemy aż masa zgęstnieje około 3 minuty ciasto kroimy na pół smarujemy ciepłym kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
 

Translate