Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasto z kremem cytrynowym
Ciasto z kremem cytrynowym

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
5 małych cytryn
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 35 minut

Krem
2 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem dodajemy sok oraz otartą skórkę
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
mieszamy obie mąki w 3/4 szklanki wody
dolewamy do gotującej się wody z masłem mieszamy
gotujemy aż masa zgęstnieje około 3 minuty
dosypujemy galaretkę krem mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy ciepłym kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą