Ciasto "Twix"
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki płatków migdałowych
Krem
1 galaretka agrestowa
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1 słoiczek dżemu
1 puszka mleka skondensowane
[mleko w puszcze gotujemy 3 godziny]
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem
dodajemy cukier żółtka proszek śmietanę
Placek smarujemy dżemem przykrywamy drugim
nakładamy krem przykrywamy trzecim plackiem
wierzch smarujemy karmelem
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
dzielimy na 3 części wałkujemy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
dzielimy na 3 części wałkujemy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy osobno 3 placki w 170 st na złoty kolor
Masa
galaretkę żelatynę rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
Masa
galaretkę żelatynę rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
łączymy z tężejącą galaretką
Placek smarujemy dżemem przykrywamy drugim
nakładamy krem przykrywamy trzecim plackiem
wierzch smarujemy karmelem
posypujemy płatkami migdałowymi