Babka drożdżowa z rumem

Babka drożdżowa z rumemBabka drożdżowa z rumem

Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
4 żółtka
6 dkg drożdży
10 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

Poncz
1 duży kileliszek rumu
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru pudru
składniki ponczu dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże 1 łyżkę cukru mąki mleko mieszamy rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka z cukrem  rozczyn z drożdży
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką wykładamy ciasto zostawiamy na 15 minut
pieczemy w 180 st 50 minut babkę polewamy ciepłym ponczem z rumu
 

Translate