Pączki z ziemniakami i kremem orzechowym

Pączki z ziemniakami i kremem orzechowymPączki z ziemniakami i kremem orzechowym

Składniki:
1 kg mąki
4 ugotowane ziemniaki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg margaryny [lub masła]
10 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu [lub octu]
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki soli
słoik kremu czekoladowego
kandyzowana skórka pomarańczowa
tłuszcz do smażenia

Lukier
2 szklanki cukru pudru
5 łyżek mleka
składniki lukru ucieramy

Wykonanie:
drożdże łyżka mąki cukier letnie mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy mielone ziemniaki rozczyn drożdżowy
utarte żółtka z obiema cukrami ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy \
na koniec dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus mieszamy
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
pączki nadziewamy kremem polewamy lukrem posypujemy kandyzowaną skórką pomarańcza
 

Translate