Deser Panna cotta z żurawiną

Deser Panna cotta z żurawiną

Deser Panna cotta z żurawiną


Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietany
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki oleju
[do wysmarowania foremek]

Sos
10 dkg żurawiny
1/2 szklanki wina wytrawnego
4 łyżki cukru

Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
pozostałe mleko śmietankę podgrzewamy dodajemy
żelatynę oba cukry masę bardzo dokładnie mieszamy
foremki smarujemy olejem przelewamy masę
deser dajemy do lodówki na 2 godziny

Sos
wino podgrzewamy z cukrem dodajemy żurawinę gotujemy
gdy część płynu odparuje otrzymamy sos
deser wyjmujemy z foremek podajemy z żurawiną
[deser przed podaniem w foremkach zanurzamy w ciepłej wodzie]
 

Translate