Barszcz ukraiński z mięsem

Barszcz ukraiński z mięsemBarszcz ukraiński

Składniki:
30 dkg karczku
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
10 dkg fasoli
30 dkg kapusty kiszonej
3 buraczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz cukier
koperek
1 cytryna [lub ocet]

Wykonanie:
umyte mięso kroimy w kostkę zalewamy 1litrem wody
gotujemy do miękkości około 1 godziny
umyte buraczki ścieramy na tarce zalewamy małą ilością wody
gotujemy 20 minut z liściem laurowym zielem angielskim
buraczki zakwaszamy sokiem z cytryny
fasole moczymy na noc gotujemy do miękkości
warzywa dodajemy do prawie miękkiego mięsa gotujemy 25 minut
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem cukrem
do zupy dolewamy wywar z buraczków dajemy koncentrat pomidorowy śmietanę
 

Translate