Pulpety w sosie z zielonym ogórkiem

Pulpety w sosie z zielonym ogórkiem
Pulpety w sosie z zielonym ogórkiem


Składniki: 
40 dkg mięsa mielonego
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól pieprz
3 łyżki kaszy manny

Sos
1 marchewka ugotowana
1 ogórek zielony
3 ząbki czosnek
sól pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koperek

Wykonanie:
mielone mięso doprawiamy solą pieprzem zmiażdżony czosnkiem
dodajemy kaszę manna jajko dokładnie mieszamy masę mięsną
formujemy pulpety gotujemy 20 minut w osolonej wodzie

Sos
zielone ogórki obieramy ze skóry kroimy
zalewamy 1.5 szklanki wywarem z pulpetów dusimy 10 minut
dodajemy pokrojoną marchewkę posiekany koperek
doprawiamy solą zmiażdżonym czosnkiem
[mieszamy 1/3 szklanki wody z 1 łyżką mąki] dajemy do sosu zagotowujemy
pulpety podajemy z sosem
 

Translate