Mój kanał na YouTube

Translate

Placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami



Placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami


Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Farsz:
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej ugotowanej
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła

Wykonanie:
Farsz 
pieczarki cebulkę drobno kroimy podsmażamy na maśle
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy pokrojoną kapustę 
farsz mieszamy

Ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy studzimy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy formujemy wałek
kroimy na kawałki w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej smażymy na tłuszczu na złoty kolor