Placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta
olej

Farsz:
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek

Wykonanie:
kapustę kiszoną kroimy gotujemy do miękkości
pieczarki cebulkę kroimy podsmażamy doprawiamy
solą pieprzem majerankiem dajemy kapustę farsz mieszamy
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną mieszamy formujemy wałek kroimy na kawałki
w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej smażymy na oleju na złoty kolor
 

Translate