1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty kiszonej ugotowanej
30 dkg kapusty kiszonej ugotowanej
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła
1 łyżka masła
Wykonanie:
Farsz
pieczarki cebulkę drobno kroimy podsmażamy na maśle
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy pokrojoną kapustę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy pokrojoną kapustę
farsz mieszamy
Ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy studzimy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy formujemy wałek
kroimy na kawałki w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę sól jajka
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy formujemy wałek
kroimy na kawałki w środek dajemy farsz zlepiamy lekko płaszczymy
obtaczamy w bułce tartej smażymy na tłuszczu na złoty kolor