Łosoś w galarecie
Składniki:
40 dkg filetu z łososia
8 łyżeczek żelatyny
sól pieprz
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
woszczyzna :marchew pietruszka kawałek selera por koperek
Wykonanie:
opłukane warzywa zalewamy 1 litrem wody osolonej wody
gotujemy 40 minut z liściem laurowym i zielem angielskim
umytego łososia kroimy na małe kawałki dodajemy do wywaru gotujemy 10 minut
na wolnym ogniu po tym czasie łososia wyjmujemy
wywar przecedzamy ma być 3/4 litra dodajemy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny zmiażdżonym czosnkiem
do foremek układamy kawałki ryby plasterek cytryny marchewkę koperek
zalewamy tężejącą galaretką dajemy do lodówki na parę godzin