Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecieŁosoś w galarecie

Składniki:
40 dkg filetu z łososia
8 łyżeczek żelatyny
sól pieprz
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
woszczyzna :marchew pietruszka kawałek selera por koperek

Wykonanie:
opłukane warzywa zalewamy 1 litrem wody
wywar z jarzyn solimy i gotujemy 40 minut
z liściem laurowym i zielem angielskim
umytego łososia kroimy na małe kawałki
łososia dodajemy do wywaru z jarzyn
gotujemy 10 minut na wolnym ogniu
po tym czasie łososia wyjmujemy
wywar przecedzamy ma być 3/4 litra
do wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy
podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem
do foremek układamy kawałki ryby plasterek cytryny marchewkę koperek
rybę i warzywa zalewamy wywarem z żelatyną
galaretkę dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate