Kruche koszyczki ze śmietaną
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
Śmietana
200 ml śmietany 30 %
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
kilka truskawek
Wykonanie:
do przesianej mąki dodajemy masło siekamy nożem
dodajemy żółtka oba cukry zimną wodę
ciasto wyrabiamy energicznie
ciasto wyrabiamy energicznie
dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wałkujemy na 1/2 cm wyklejamy foremki
ciasto wałkujemy na 1/2 cm wyklejamy foremki
z 1/3 części ciasta wycinamy kółka
babeczki pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
babeczki pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
babeczki napełniamy śmietaną
babeczki napełniamy śmietaną
wkładamy kółka dajemy cząstki owoców