Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Rodzynkowiec"

Ciasto "Rodzynkowiec"
Ciasto "Rodzynkowiec"

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy

Polewa
30 dkg rodzynek
2 czekolady
1/2 szklanki rumu
2 łyżki śmietanki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę pszenną ziemniaczaną z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem 
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem:
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dajemy cukier budyń dolewamy do mleka 
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem

Polewa
rodzynki przelewamy wrzącą wodą odcedzamy
zalewamy rumem dajemy do lodówki na 3 dni
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy ze śmietanką
dodajemy rodzynki masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy biszkopt
na wierzch ciasta wykładamy rodzynki w czekoladzie