Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkamiPierogi z pieczarkami

Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
około 1.5 szkanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Farsz
1 kg pieczarek
10 dkg sera żółtego
3 cebule
sól pieprz maggi
5 dkg masła
10 dkg boczku wędzonego

Wykonanie:
pieczarki podsmażamy z pokrojoną cebulą mielimy
doprawiamy solą pieprzem maggi
dodajemy starty ser farsz mieszamy

Ciasto
do mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól
ciasto wyrabiamy wałkujemy szklanką wycinamy krążki
nakładamy farsz zlepiamy brzegi
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie od wypłynięcia
pierogi można robić formą lub kleić ręcznie
podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą
 

Translate