Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z mięsem

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z mięsem
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z mięsem

Składniki:
25 dkg mąki
1/2 kostki masła
[lub 10 dkg margaryny]
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 dkg drożdże
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz
20 dkg mięsa mielonego
1 jajko
sól pieprz majeranek czosnek

Wykonanie:
drożdże 1/2 łyżeczki cukru mleko razem mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy jajka 5 dkg stopionego masła sól rozczyn z drożdży
ciasto dokładnie wyrabiamy wałkujemy smarujemy pozostałym masłem
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę z ciasta wałkujemy prostokąt na brzegu
dajemy farsz zwijamy wałek kroimy z ukosa 3 cm kawałki
paszteciki pieczemy w 200 st na złoty kolor

Farsz:
mięso mielone doprawiamy solą pieprzem czosnkiem majerankiem
dodajemy jajko farsz dokładnie mieszamy
 

Translate