Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól pieprz gałka muszkatowa
3 ząbki czosnku
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Pieczarki
40 dkg pieczarek
1 szklanka śmietanki 30 %
1 cebula
2 łyżki masła
sól pieprz tymianek
Wykonanie:
pieczarki kroimy podsmażamy z cebulą na maśle
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dolewamy śmietanę dusimy aż sos zgęstnieje
Krokiety
ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy jajko mąkę
doprawiamy solą pieprzem gałką zmiażdżonym czosnkiem
masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy
obtaczamy w bułce tartej smażymy na złoty kolor z obu stron
krokiety podajemy z pieczarkami