Deser Panna cotta z malinami

Deser Panna cotta z malinami

Deser Panna cotta z malinami


Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietany
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki oleju do wysmarowania foremek
Sos
20 dkg maliny
4 łyżki cukru

Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącym mlekiem
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
pozostałe mleko śmietankę podgrzewamy
dodajemy rozpuszczoną żelatynę oba cukry
masę bardzo dokładnie mieszamy
foremki smarujemy olejem masę dajemy do foremek
deser wkładamy do lodówki na 2 godziny
sos
maliny mrożone zasypujemy cukrem
podgrzewamy aż woda odparuje
deser wyjmujemy z foremek podajemy z malinami
[deser przed podaniem w foremkach zanurzamy w ciepłej wodzie]
 

Translate