Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z pianką jagodową

Ciasto z pianką jagodową
Ciasto z pianką jagodową

Składniki
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany 30 %
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
30 dkg jagód
krojone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 25 minut

Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę jagody masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę jagodową 
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin