Ciasto z pianką jagodową

Ciasto z pianką jagodową

Ciasto z pianką jagodową


Składniki
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
30 dkg jagód
krojone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 170 st około 35 minut

Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy 1/2 miksujemy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę jagody masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę jagodową wierzch posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate