Ciasto z pianką jagodową
Składniki
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
3/4 litra śmietany 30 %
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
30 dkg jagód
krojone migdały
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę jagody masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę jagodową
na ciasto wykładamy masę jagodową
wierzch posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin