Ciasto miodowe ze smażonymi orzechami

Ciasto miodowe ze smażonymi orzechamiCiasto miodowe ze smażonymi orzechami

Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody

Orzechy smażone:
30 dkg orzechów ziemnych
10 dkg cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu
Krem:
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1.5 szklanki mleka

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy


Wykonanie:
do mąki dajemy masło siekamy nożem dodajemy jajka miód cukier mleko z sodą wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części pieczemy 1 placek z orzechami

Orzechy
na patelnie dajemy cukier masło miód i orzechy podgrzewamy aż zrobi się karmel smażone
orzechy wykładamy na 1 placek pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem
gotujemy budyń na mleku masło ucieramy z cukrem na puch
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy plackiem z orzechami
wierzch ciasta polewamy polewą
 

Translate