Ciasto drożdżowe "Odrywane"
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
10 dkg cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
marmolada
szczypta soli
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy olej
ciasto wyrabiamy zostawiamy aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
po tym czasie ciasto wałkujemy
smarujemy marmoladą zwijamy roladę kroimy na kawałki
układamy w tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy w tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 180 st około 35 minut