Rogaliki z orzechami
Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
Masa:
Masa:
20 dkg orzechów mielonych
2 białka
2 białka
3 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
białka ubijamy z cukrem dodajemy orzechy cynamon masę mieszamy
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem dodajemy orzechy cynamon masę mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli cukier waniliowy utarte jajka na koniec stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor posypujemy cukrem pudrem