Kaczka w kapuście
Składniki:
4 udka z kaczki
sól pieprz majeranek
3 ząbki czosnku
Kapusta
sól pieprz majeranek
3 ząbki czosnku
Kapusta
1/2 kg kapusty białej
3 jabłka kwaśne
15 dkg śliwek suszonych
sól pieprz
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
opłukane udka osuszamy nacieramy
solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem majerankiem
dajemy do lodówki na 2 godziny
opłukane udka osuszamy nacieramy
solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem majerankiem
dajemy do lodówki na 2 godziny
obsmażamy podlewamy wodą
udka dusimy 1.5 godziny pod przykryciem
udka dusimy 1.5 godziny pod przykryciem
Kapusta
opłukaną kapustę szatkujemy
dajemy na patelnię z powstałego tłuszczu z mięsa
dodajemy pokrojone jabłka śliwki
dodajemy pokrojone jabłka śliwki
doprawiamy solą pieprzem
podlewamy 1/2 szklanki wody dusimy 25 minut pod przykryciem