Gołąbki w sosie pieczarkowym
Składniki:
1 główka kapusty białej
1 kg mięsa mielonego
sól pieprz majeranek
2 łyżki masła
1 cebula
bulion
Wykonanie:
z opłukanej kapusty usuwamy ze środka głąb gotujemy w osolonej wodzie oddzielamy liście
Ryż gotujemy na sypko przepis tutaj
1 szklanka ryżu
Farsz
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy dodajemy do mięsa ryż pieprz majeranek
farsz dokładnie mieszamy rozkładamy liście kapusty dajemy farsz gołąbki ściśle zwijamy
układamy w garnku podlewamy bulionem gotujemy około 1 godziny pod przykryciem
Sos pieczarkowy
Składniki:
40 dkg pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
sól pieprz
3/4 szklanki śmietany
2 ząbki czosnku
obrane pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
dolewamy śmietanę gotujemy aż sos zgęstnieje podajemy z gołąbkami